traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Dharana - concentratie oefeningen

Ashtanga Yoga - Dharana

Over Dharana zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali) :

Concentratie (Dharana) betekent het beperken van de geest tot één object (3.1).

Iedereen die met ashtanga yoga begint kan meedoen tot en met Dharana. Alle andere oefeningen zijn een voorbereiding daartoe. Eens de kracht tot concentratie groot genoeg is ontstaat vanzelf de volgende stap : meditatie. Terwijl in de fase van Dharana andere gedachten dan het object van de meditatie nog kunnen voorkomen, is dat in meditatie niet langer het geval.

Dharana brengt éénpuntigheid. Terwijl concentratie een zaak is van wilskracht, is het belangrijk de zachte concentratie te leren. Anders is ze niet lang vol te houden, kan hoofpijn ontstaan en wordt de verdere ontwikkeling van meditatie naar absorbtie (samadhi) erg moeilijk.

AUM schilderij door PW

Dharana is het eenvoudigst indien tegelijk op een beeld en op een (innerlijk) geluid wordt geconcentreerd. Zo worden de twee hersenhelften, waarvan de ene meer visueel is en de andere meer auditief, tot concentratie gebracht. De concentratie op mantra en yantra of deity is gebruikelijk, maar voor wie minder visueel aangelegd is kan het zinvoller zijn om de mantra tegelijk te horen (innerlijk te zingen) en te zien (de letters ervan te visualiseren).

De liefde binnen Bhakti Yoga is ook een uitstekende hulp bij concentratie omdat de geest dan vanzelf de weerstand tegen de concentratie opheft.

In het begin is Dharana best wel moeilijk. De geest is zeer creatief in het scheppen van afleidingsmanoeuvers. Het komt erop aan die gewoon te negeren en steeds weer te concentreren op het object van de meditatie. Frustratie is evengoed een afleiding.

Bij Pratyahara kun je nog wat spelen met diverse onderwerpen van concentratie. In Dharana moet je er één kiezen, waar je lange tijd mee doorgaat.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.