Niyama (disciplines)
  Ashtanga Yoga - Niyama
 

Over Niyama zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali) :

Disciplines (Niyama) omvatten zuiverheid, tevredenheid, onthechting, zelf-studie en overgave (2.32). Wanneer de geest verstoord wordt door onzuivere gedachten, is het zich concentreren op de tegenovergestelde gedachten de beste remedie (2.33). Onzuivere gedachten en gevoelens van geweld veroorzaken altijd pijn en ontwetendheid - dan is het noodzakelijk om over de tegenovergestelde gedachten na te denken - het maakt daarbij niet uit of er aan toegegeven wordt, of er via anderen aan toegegeven wordt of ze eenvoudig weg goedkeuring dragen - evenmin of ze veroorzaakt worden door hebzucht, boosheid of verwarring, of ze nu mild zijn, gemiddeld of sterk. (2.34).

Badende sadhu
Een sadhu doet zijn dagelijkse reinigsritueel in de heilige Ganga.

Door fysieke zuiverheid wordt de zin tot fysiek contact met anderen verminderd (2.40). Door mentale zuiverheid (sattva) ontstaan vrolijkheid, concentratievermogen, controle over de zintuigen en is men klaar voor het zien van het Zelf (2.41). Door tevredenheid ontstaat een ongekend gevoel van geluk (2.42). Door onthechting en het verwijderen van alle onzuiverheden, ontwikkelen het lichaam en de zintuigen hun volle krachten. (2.43). Door zelfstudie ontstaat contact met de persoonlijke godheid (2.44). Door overgave aan het goddelijke ontstaat de capaciteit om volledige absorptie (Samadhi) te bereiken (2.45).

Deze godheid is een specifiek bewustzijn dat vrij is van de pijn van het leven, activiteiten en de vruchten daarvan (1.24). Deze godheid kent de hoogste alwetendheid (1.25). Hij is tijdloos en de leraar van alle wijzen (1.26). Zijn naam is AUM (1.27). Wanneer deze naam voortdurend wordt herhaald en over de betekenis ervan wordt gemediteerd (1.28), verdwijnen alle obstakels en draait het bewustzijn naar binnen (1.29).

Ook deze discplines vormen een voorbereiding op het echte yoga werk. Anderzijds is ook duidelijk dat om ze in gedachte, woord en daad volledig te verwezenlijken, niets minder dan de opperste staat van bewustzijn noodzakelijk is. Aldus zijn ze zowel doel als middel.

De 5 Niyamas van Pantanjali staan ook als volgt bekend :

•  Shaucha : zuiverheid
•  Santosha : tevredenheid
•  Tapas : onthechting
•  Svadhyaya : zelf-studie
•  Ishvara-pranidhana : overgave aan het goddelijke

De yoga traditie heeft er nog 5 extra Niyamas aan toegevoegd :

•  Hri : nederigheid
•  Dana : vrijgevigheid
•  Astikya : geloof
•  Vrata : geloftes
•  Japa : mantra meditatie

Meer informatie hierover in de lessen.

Tekst door Peter Marchand

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent