traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Pratyahara - oefeningen met de zintuigen

Ashtanga Yoga - Pratyahara

Over Pratyahara zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali) :

Controle van de zintuigen (Pratyahara) betekent het terugtrekken van de zintuigen in de geest, zodat ze het contact met hun objecten verliezen (2.54). Daaruit onstaat de ultieme controle over de zintuigen (2.55).

Essentiëel staat Pratyahara voor het afsluiten van aandacht voor de indrukken die van buitenaf komen. Aldus wordt de illusie van diversiteit - die door de zintuigen geschapen wordt - opgeheven. De sleutel is mentale controle over de zintuigen, onthechting van de indrukken die ze communiceren en het zich niet laten vangen door de gevoelens van geluk of ongeluk die ze verooorzaken.

Pratyahara is dan ook een houding die de hele dag door kan geoefend worden, wat ook aan te raden is in de moderne maatschappij, die het strelen van de zintuigen om economische redenen zo verheerlijkt dat het dikwijls tot een verslaving wordt. De zintuigen leren beheersen is dan ook een zaak van echte vrijheid.

De zintuigen kunnen op diverse manieren artificiëel afgesloten worden, zoals met de yoni mudra of in een grot. Dat is tijdelijk zinvol om je in staat te stellen diepere meditatie te bereiken en vanuit die ervaring meer controle te krijgen over de zintuigen.

Ook het zuiveren van de zintuigen door het vermijden van negatieve en stresserende indrukken (zoals veel TV-kijken), alsook door het focussen op positieve en rustgevende indrukken is een onderdeel van Pratyahara. Tot het laatste behoort bijvoorbeeld het mediteren met open ogen op een rustgevend natuurbeeld, het luisteren naar de stilte, het proberen voelen met de huid van ruimte, enz.. Ook het horen van innerlijke geluiden is een belangrijke techniek, net als de visualisatie van yantras, goddelijke energiën, e.d.

Een ander aspekt betreft het terugtrekken van de prana (levenskracht) uit de zintuigen en deze te concentreren in het derde oog of de hartchakra. Een verder gevorderde oefening is de yoga nidra (yoga slaap), waarbij de prana uit het hele lichaam wordt terug getrokken.

Pratyahara vraagt een zekere wilskracht en alle oefeningen die de wilskracht verhogen zijn behulpzaam. Zo bijvoorbeeld ook het verdragen van de pijn van een vlam, een nagelbed, enz..

Tratak is het staren naar bijvoorbeeld een vlam tot er tranen in de ogen komen en het beeld kan geprojecteerd worden op het derde oog. Dit is zeer versterkend voor de wilskracht en stimuleert de pijnappelklier tot het zogenaamde openen van het derde oog. In ieder geval is het derde oog een belangrijk centrum van concentratie in alle Pratyahara oefeningen.

Al deze oefeningen worden in de lessen verder uitgediept.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.