traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Yama (onthoudingen)

Ashtanga Yoga - Yama

Over Yama zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali) :

Onhoudingen (Yama) omvat het afstand doen van geweld, leugen, diefstal, sex en eigendom (2.30). Deze vijf geloftes staan samen voor de grote gelofte en zijn - onafhankelijk van sociale klasse, plaats, tijd en omstandigheden - voluit in alle stadia geldig (2.31).

Door geweldloosheid verdwijnt vijandschap uit de omgeving (2.35). Door het afstand doen van de leugen wordt het resultaat van handelingen zuiver (2.36). Door onthouding van diefstal of andere oneerlijkheid worden alle soorten rijkdom aangeboden (2.37). Wanneer sexuele onthouding bereikt wordt, dan wordt er veel kracht mee gewonnen (2.38). Wanneer eigendomloosheid bereikt wordt, dan wordt een diepe kennis over het hoe en waarom (van zijn/haar bestaan) geboren (2.39).

Deze onthoudingen vormen een voorbereiding op het echte yoga werk. Anderzijds is ook duidelijk dat om deze onthoudingen in gedachte, woord en daad volledig te verwezenlijken, niets minder dan de opperste staat van bewustzijn noodzakelijk is. Aldus zijn ze zowel doel als middel.

Belangrijk is om in te zien dat deze onthoudingen niet gebeuren vanuit een moralistische visie. De vedische cultuur heeft bv niets tegen sex - denk maar aan de Kama Sutra. Sexuele onthouding wordt wel geacht om de yoga beoefenaar veel subtiele Ojas energie op te leveren, noodzakelijk voor lange meditatie met minimale of afwezige ademhaling.

Mahatma Gandhi
Gandhiji is een goed voorbeeld van iemand die Satya en Ahimsa waarmaakt.

De 5 Yamas van Pantanjali staan ook als volgt bekend :

•  Ahimsa : geweldloosheid
•  Satya : waarheid, ook in praktijk
•  Asteya : zelfvoorzienendheid, niet stelen
•  Brahmacharya : celibaat
•  Aparigraha : eigendomloosheid

De yoga traditie heeft er nog 5 extra yamas aan toegevoegd :

•  Kshama : geduld, leven in het nu
•  Dhriti : standvastigheid, moed, afwerken
•  Daya : vriendelijkheid... Karuna
•  Arjava : oprechtheid, zeggen wat je denkt
•  Mitahara : matigheid en kwaliteit in diëet

Meer informatie hierover in de lessen.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.