Gayatri Mantra
  Gayatri Mantra Bhajan
 

Gayatri is zowel een godin als een mantra.

Als godin is Gayatri de vrouw van Brahma, de schepper en dus een andere vorm van Saraswati. Ze was de zus van de zonnegod Surya en hield zoveel van zijn glans dat ze ervoor koos om zichzelf in hem op te lossen en de gayatri-mantra te worden. Ze is opgedragen aan hem die zelf een symbool is voor het bewustzijn en de schepping. Als de mantra spreekt ze tot hem. In haar handen houdt ze symbolen van zowel Brahma, Vishnu als Shiva.

Als mantra wordt de Gayatri Mantra gezien als de meest heilige van alle Hindu mantras. Ze wordt beschouwd als ouder dan de vedas (oudste heilige geschriften van de Hindus) en zelfs de moeder van de vedas. Alle kennis van de vedas zou erin besloten liggen. Ze bevat 24 geluiden of lettergrepen die de belangrijkste energie-centra van het lichaam activeren. Ook andere mantras met 24 lettergrepen, die min of meer dezelfde betekenis hebben naar andere goden en godinnen toe, worden "gayatri mantras" genoemd.

DOWNLOAD GAYATI MANTRA MP3

AUM BHUR BHUVA SVAHA
TAT SAVITUR VARENYAM
BHARGO DEVASYA DHI MAHI
DHIYO YO NAH PRACHODAYAT

Aum,
Jij die overal bent
Die verlicht bent en aanbiddelijk
Mogen we je goddelijke licht bereiken
Tot wijsheid en meditatie inspireer ons

Klik hier voor de teksten van 24 andere gayatri mantras

Download een zip-bestand met alle mantras & bhajans (8,5 MB)

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent