Het belang van yoga naast de mat en van dagelijkse gewoontes
  Yoga in het dagelijkse leven
 

Yoga kan geen kwestie zijn van een les per week. Dan gaat het enkel om een wekelijkse ontspanningssessie die je niet echt vooruit brengt. Zolang je de yoga oefeningen niet integreert in je leven, zal er maar weinig vooruitgang geboekt worden in je capaciteit om een houding vast te houden, in je concentratievermogen, de diepte van je meditatie, van je ademhaling, enz... En bovenal, dan zul je er niet echt gelukkiger van worden.

Het hoeft allemaal niet zoveel te zijn en je doet er natuurlijk mee wat je zelf wil en kan. Maar de waarheid blijft dat dagelijks een aantal yoga-oefeningen doen essentiëel is om ontspannen genoeg te worden en blijven voor de transformatie die het doel is van yoga. De ochtend is daarvoor de beste tijd en ook 's avonds na het werk vallen zinvolle yoga-oefeningen te doen. Twee maal een kwartiertje per dag is toch echt wel een minimum.

Velen hebben het gevoel dat ze erg weinig tijd hebben. Daar valt evenwel ook veel aan te doen. En er zijn gelukkig ook veel yoga disciplines die geen tijd kosten, omdat je ze uitvoert terwijl je gewoon verder leeft. Zo bijvoorbeeld de do's en dont's van yama en niyama. Of het altijd de aandacht houden op het getuigenbewustzijn (het zelf) in Jnana Yoga. En ook in het bijzonder de rasa sadhana, de yoga van de negen emoties.

Dagelijkse gewoontes zorgen er ook voor dat je jezelf niet te veel argumenten geeft om niet aan yoga te doen. Want al weten we dat we ons na een yoga-sessie een stuk beter voelen, toch blijft het een inspanning om er aan te beginnen, zeker als we nog niet zolang met yoga bezig zijn. De geest houdt er niet van om "aan een leiband" gelegd te worden en kan wel duizenden redenen bedenken om het net nu niet te doen. Dagelijkse gewoontes, voor een stuk aanpasbaar aan de omstandigheden, maar voor een stuk ook als beloftes die je jezelf doet, vormen een belangrijk onderdeel van het integreren van yoga in je leven. We houden niet zo van dit soort "beperkingen van onze vrijheid", maar als die vrijheidsdrang je tegenhoudt om de yoga te doen die je echt wel wil doen, hoe vrij ben je dan echt ?

Tekst door Peter Marchand

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent