traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Het belang van tevredenheid

Gelukkig zijn ?

Eén van de centrale bevindingen in yoga is dat alles wat we doen, alles wat we verlangen, uiteindelijk alleen maar tot doel heeft om gelukkig te zijn. Een veilig huis, een mooi lief, een klasse auto, iemand helpen, inzicht verwerven,... op zich heeft dat allemaal geen waarde. Maar we verwachten dat het vervullen van onze verlangens ons een goed gevoel zal geven of een minder goed gevoel zal vermijden.

Als gelukkig zijn het enige en alles is wat we eigenlijk verlangen, kunnen we dat dan niet rechtstreeks grijpen ? Dat is het doel van yoga. Ook de verlichting streven we trouwens na omwille van de oneindige gelukzaligheid die ervan verwacht wordt.

Een andere belangrijke vaststelling in yoga is dat wanneer we een tijdje stoppen met denken, we dan eigenlijk best gelukkig zijn. Dat gelukkig zijn een basisgegeven is, dat we zelf verstoren met al onze verlangens, onrechtstreekse wegen naar datzelfde geluk dat we al bezitten. Dat we ons gelukkig voelen wanneer we een verlangen vervult hebben, omdat we dan even verlangeloos zijn. En dat verlangeloos zijn eigenlijk synoniem staat voor gelukkig zijn.

Tot zover de theorie. In de praktijk is het niet altijd eenvoudig om gelukkig verlangeloos te zijn. Om NU te genieten van wat is, eerder dan het te vervangen door een verlangen dat we altijd pas in de toekomst kunnen vervullen. Maar het valt te leren. Door bewuster om te gaan met onze verlangens, zoals dat in de Tantra Yoga gebeurt. Door te ontspannen en de energiebanen te openen in Asana en Pranayama. Door onze gedachten te leren beheersen in meditatie en Jnana yoga. Door onze gevoelens te verfijnen in Rasa Sadhana. En nog veel meer.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.