traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Hatha Yoga in Gent

Hatha Yoga

De lettergreep "ha" betekent "zon en "tha" betekent "maan". Hatha Yoga staat dan ook voor de vereniging van de specifieke energiën van zon en maan, ook solair en lunair genoemd. Simpel gezegd gaat het om de vereniging van denken (solair) en voelen (lunair), wat deels ook neerkomt op de vereniging van bewustzijn en lichaam.

Hatha yoga is de yoga die in het westen het best gekend is. De fysieke hatha yoga oefeningen staan er symbool voor wat yoga betekent, al staat yoga voor heel wat meer. Toch is de essentie van yoga ook via hatha yoga te realiseren - daar dient ze voor.

Karna pind-asana
(meer info in engels hier)

Hatha Yoga berust grotendeels op Asana (houding) en Pranayama (controle van de ademhaling). Ze staat dus inderdaad voor een sterk fysieke aanpak in yoga. Dat maakt ze niet minder dan een andere yoga, maar het is wel belangrijk te begrijpen dat haar doelstelling ver voorbij het fysieke ligt. Al te dikwijls verwordt hatha yoga tot een pure lichaamscultuur. Hatha Yoga bereid ons voor op diepere meditatie en brengt ook meditatie in het oefenen van de houdingen zelf.

Hatha yoga is een echte aanrader voor wie met yoga en meditatie wil beginnen. De geest is dan dikwijls nog te onrustig voor eenvoudiger meditatietechnieken. Eenvoudig is moeilijk voor de geest. Concentratie op houding en ademhaling is dan aangewezen. Deze leidt vanzelf tot diepe ontspanning, die de geest rustiger maakt. Deze ontspanning rijkt diep tot in spieren en gewrichten, zenuwen, andere energiebanen en ook organen. Ze is ook bijzonder gezond.

Er bestaan heel moeilijke hatha yoga oefeningen, die een goede fysieke conditie vragen, zoals op de foto hierboven. Maar evengoed zijn er fysiek heel gemakkelijke oefeningen, waarvoor je helemaal niet jong of lenig hoeft te zijn. Eenvoudiger oefeningen perfectioneren blijft ook voor gevorderden altijd een uitdaging.

Het is belangrijk voorafgaand aan een les hatha yoga blaas en darmen zoveel mogelijk te legen. Bij constipatie is hatha yoga af te raden, tenzij het precies gaat om oefeningen die constipatie verhelpen. Ideaal is hatha yoga te doen 3 tot 4 uur na het eten (dus meestal eerder ervoor), zodat de maag volledig leeg is.

Van Hatha Yoga bestaan vele vormen, scholen en tradities. Afhankelijk van eigen noden en mogelijkheden biedt hatha yoga 6 fundamentele categorieën voor de yogabeoefenaar.

1) Srstikrama
De hatha yoga beoefening staat hierbij in het teken van groei. De doelgroep betreft jongeren en degenen die in goede gezondheid verkeren: fysiek, mentaal en emotioneel. Uitgaande van asana wordt ingegaan op de werking van de geest, concentratie, juist ademen en subtieler ademen, souplesse, helderheid om er enkele te noemen.

2) Siksanakrama
De hatha yoga beoefening staat in teken van perfecte afwerking van asana, pranayama, bandha's en alle andere instrumenten van yoga. Zo "juist" mogelijk oefenen, geen slordigheden. Bestemd voor iedere yoga beoefenaar.

3) raksanakrama
Hierbij is het doel het onderhouden van de gezondheid. Ideaal voor de familieman-vrouw met sociaal en professioneel leven. In dit stadium van het leven is onderhouden van de gezondheid welkom, zodat we aan onze maatschappelijke plichten kunnen voldoen.

4) Adhyatmikakrama
Ontdekken en voeden van spiritualiteit. Op bepaalde momenten in het leven stellen we vragen over het spirituele leven: wie ben ik? Accepteren?... Een (her)verbinden met de kosmos via hatha yoga.

5)Cikitsakrama
Cikitsa betekent therapie. Yoga ter bevordering van genezen. Kan op fysiek, mentaal of emotioneel niveau zijn. Bevrijding van aandoeningen. Het gaat dan over een staat van evenwicht terug te vinden.

6)Skaktikrama
Komt minder voor. Yoga beoefenen voor het bereiken van zekerekracht, shakti of siddhi. Bv tempo hartslag verminderen...

Het is aan ieder om te achterhalen wat voor hem of haar de redenen mag zijn ter beoefening van hatha yoga. Combinaties uit de 6 categorieën zijn mogelijk. Met behulp van een geschikte leraar kan je dan de eigen weg afleggen. Reguliere beoefening, motivatie en geduld zijn sleutels tot succes! Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.