traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Muziekinstrument voor mantra meditatie en zang

De Tanpura

de tanpuraDit Noord-Indiaas snaarinstrument bestaat uit een kalebas (vrucht) waarrond men een houten constructie bouwde. Die vorm komt overeen met de vorm van de sitar. Meestal heeft de tanpura 4, soms 5 en uitzonderlijk 6 snaren. Er bestaat een mannelijke, vrouwelijke en baby tanpura naargelang de toonhoogte. De mannelijke, die het diepst klinkt en het grootst is in omvang, resoneert het meest.

Onderaan het instrument, te midden van de kalebas, is een brug gemonteerd waar de snaren op steunen. Een typisch Indiase uitvinding is dat men tussen brug en snaren draadjes (garen) plaatst waardoor er ruimte ontstaat. Hierdoor kunnen de snaren intenser trillen en boventonen ontstaan. Dit geldt trouwens ook voor de sitar, rudra veena en surbahar (bas sitar).

Bij het meezingen met de tanpura, dat enkel als begeleidingsinstrument gebruikt wordt, gaat de stem zich vermengen met de boventonen. Boventonen hebben een energetische werking op lichaam en geest. De kalebas doet dienst als klankkast. De kwaliteit van de bodem waarin de kalebas opgroeide, speelt een belangrijke rol. De gehele constructie wordt gepolitoerd: gedrenkt in een alcohol opgeloste hars. De tanpura blinkt dan zoals oude radio's.

Het samen zingen met de tanpura kan gezien worden als yoga gebaseerd op de tantrische kennis van nadis en chakras.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.