De Yoga van Kashmir
  Kashmir Yoga
 

ShivaKashmir Yoga wordt door Westerlingen meestal aangeduid als "Kashmir Shaivism" maar door de Kashmiri zelf als "Svatantryavada" (systeem van de vrijheid), "Pratyabhijna (systeem van het herkennen) of Trika (systeem van de drieledigheid) genoemd.

Karakteristiek voor deze wijze van yogabeoefening is het opwekken van het energetische lichaam (pranische lichaam). Pas als dit gebeurt krijgen de klassieke asanas een sterke psychische doorwerking. Imaginatie, adem en werken met het tastgevoel spelen een belangrijke rol in deze traditie.

Jean KleinJean Klein, arts en musicoloog is diegene die als eerste deze yogabenadering in 1966 naar het Westen bracht. Koos Zondervan, leerling van hem, is een yogaleraar in Nederland die de Kashmir traditie op meesterlijke wijze verspreidt. Bij hem leerde Lode De Vos de Kashmir Yoga.

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent