traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Indiase psychologie en cosmologie : de koshas

De lagen van het bewustzijn

Zowel de cosmos als het individu kennen eenzelfde opbouw. Deze lagen van het bewustzijn (koshas - letterlijk "sluiers") vormen onze diverse lichamen. Elk ervan is noodzakelijk om als fysieke persoon te kunnen functioneren en elk ervan is een obstakel tot het kennen van de waarheid, die achter deze sluiers verborgen is. Elk vormt dan ook een essentiëel onderdeel van yoga filosofie, yoga psychologie en yoga praktijk.

Koshas

Je denken en voelen bestaat volledig uit interacties tussen deze lagen van het bewustzijn. Die zijn op zich perfect natuurlijk, maar hebben allen hun beperkingen.

Meditatie betekent stoppen met denken. Het is daarbij handig te weten "wie" er allemaal in je hoofd aan het praten is, wie de innerlijke dialoog op gang houdt. Ook wanneer je jezelf wil veranderen, gelukkiger zijn, of bijvoorbeeld boosheid of oneerlijkheid wil bedwingen, komt de kennis van de lagen van het bewustzijn zeer van pas.

Het Ego is de primaire oorzaak van alle onaangename denken en voelen. En dat terwijl het eigenlijk niet bestaat, slechts een concept is binnen de laag van kennis. Het is het allereerste concept, waarbij het Zelf zich identificeert met de som van de lagen van het bewustzijn en zijn goddelijke, universele natuur vergeet. Zo gaat die ook in de praktijk verloren, al is dat natuurlijk een illusie.

Een constante studie van de lagen van het bewustzijn in je dagelijkse leven leidt dan ook tot een steeds diepere zelf-realisatie, een ontsluiering van het zelf. De identificatie met de specifieke kwaliteiten van de lagen van het bewustzijn neemt af. Het worden gewoon werktuigen, waarbij de "ouderlijke" liefde voor deze "kinderen" van het Zelf evenredig toeneemt.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.