Indiase psychologie en cosmologie : de koshas
  De lagen van het bewustzijn
 

Zowel de cosmos als het individu kennen eenzelfde opbouw. Deze lagen van het bewustzijn (koshas - letterlijk "sluiers") vormen onze diverse lichamen. Elk ervan is noodzakelijk om als fysieke persoon te kunnen functioneren en elk ervan is een obstakel tot het kennen van de waarheid, die achter deze sluiers verborgen is. Elk vormt dan ook een essentiëel onderdeel van yoga filosofie, yoga psychologie en yoga praktijk.

Je denken en voelen bestaat volledig uit interacties tussen deze lagen van het bewustzijn. Die zijn op zich perfect natuurlijk, maar hebben allen hun beperkingen.

Meditatie betekent stoppen met denken. Het is daarbij handig te weten "wie" er allemaal in je hoofd aan het praten is, wie de innerlijke dialoog op gang houdt. Ook wanneer je jezelf wil veranderen, gelukkiger zijn, of bijvoorbeeld boosheid of oneerlijkheid wil bedwingen, komt de kennis van de lagen van het bewustzijn zeer van pas.

Het Ego is de primaire oorzaak van alle onaangename denken en voelen. En dat terwijl het eigenlijk niet bestaat, slechts een concept is binnen de laag van kennis. Het is het allereerste concept, waarbij het Zelf zich identificeert met de som van de lagen van het bewustzijn en zijn goddelijke, universele natuur vergeet. Zo gaat die ook in de praktijk verloren, al is dat natuurlijk een illusie.

Een constante studie van de lagen van het bewustzijn in je dagelijkse leven leidt dan ook tot een steeds diepere zelf-realisatie, een ontsluiering van het zelf. De identificatie met de specifieke kwaliteiten van de lagen van het bewustzijn neemt af. Het worden gewoon werktuigen, waarbij de "ouderlijke" liefde voor deze "kinderen" van het Zelf evenredig toeneemt.

Tekst door Peter Marchand

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent