traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Het spel der zelf-kennis

Het Leela bordspel

Ayurvedische massageHet Leela bordspel noemt oorspronkelijk Gyan Chaupad, het spel der zelfkennis. Het werd duizenden jaren geleden ontwikkelt als onspanning en lesmateriaal voor yogis en hun leerlingen.

Elk van de 72 vakjes in het Leela bordspel vertegenwoordigt een stadium op het spirituele pad. Het gooien van de dobbelsteen weerspiegelt karma. De 7 stadia (horizontale lijnen) waar de speler door moet zijn de 7 chakras. In het achtste stadium, voorbij de chakras, kan de verlichting bereikt worden.

Pijlen vertegenwoordigen acties die je omhoog brengen, slangen zijn acties die je omlaag trekken. Het spelen van dit bordspel leert je veel over de chakras en het spirituele pad. Door het herhaaldelijk spelen worden de patronen van je eigen pad ook zichtbaar.

Wanneer we dit spel samen spelen krijg je eerst een intro tot de betekenis van het spel. Daarna wordt het spel door iedereen gespeeld waarbij elk nieuw vakje ook kort uitgelegd wordt. We beschikken nu over een versie van het spel van 3 x 3 m zodat we met een relatief grote groep kunnen spelen. Gevorderde spelers kunnen apart spelen op een kleiner spelbord.

Als het spel je boeit kan je het ook zelf kopen : meer info hier.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.