Het spel der zelf-kennis
  Het Leela bordspel
 

Het Leela bordspel noemt oorspronkelijk Gyan Chaupad, het spel der zelfkennis. Het werd duizenden jaren geleden ontwikkelt als onspanning en lesmateriaal voor yogis en hun leerlingen.

Elk van de 72 vakjes in het Leela bordspel vertegenwoordigt een stadium op het spirituele pad. Het gooien van de dobbelsteen weerspiegelt karma. De 7 stadia (horizontale lijnen) waar de speler door moet zijn de 7 chakras. In het achtste stadium, voorbij de chakras, kan de verlichting bereikt worden.

Pijlen vertegenwoordigen acties die je omhoog brengen, slangen zijn acties die je omlaag trekken. Het spelen van dit bordspel leert je veel over de chakras en het spirituele pad. Door het herhaaldelijk spelen worden de patronen van je eigen pad ook zichtbaar.

Wanneer we dit spel samen spelen krijg je eerst een intro tot de betekenis van het spel. Daarna wordt het spel door iedereen gespeeld waarbij elk nieuw vakje ook kort uitgelegd wordt. We beschikken nu over een versie van het spel van 3 x 3 m zodat we met een relatief grote groep kunnen spelen. Gevorderde spelers kunnen apart spelen op een kleiner spelbord.

Als het spel je boeit kan je het ook zelf kopen : meer info hier.


Opstelling van het Leela bordspel voor een sessie rond kerst 2008.

Tekst door Peter Marchand

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent