traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


De Yoga van het Verlangen

Tantra Yoga

In essentie zijn Tantra en Yoga aan elkaar tegengesteld. Yoga verwerpt alle verlangens als vergankelijke spelletjes van het ego en richt zich rechtstreeks op de realisatie van het verlangeloze getuigenbewustzijn, het zelf, de Shiva in elk van ons. Deze visie komt het sterkst tot uiting in Jnana Yoga. Tantra daarentegen helpt om onze verlangens te vervullen, omdat ze gezien worden als goddelijke verlangens van ons vrouwelijke principe, de shakti, de energie in elk van ons. In Tantra Yoga worden beide visies met elkaar verzoend. Door verlangens op de juiste manier te vervullen, verdwijnen ze ook.

Ardhnarishwara door PW -
Shiva en Shakti in één
(meer info in het engels hier)

Tantra yoga richt zich op het herprogrameren van ons zijn, zodat onze verlangens op een hoger niveau getild worden. De verlangens van de lagere chakras (veiligheid, genot, status,...) worden niet onderdrukt, wat toch nooit echt lukt. Ze worden ingebed in het realiseren van de verlangens van de hogere chakras (liefde, inzicht, extase, vrede), die een veel intenser en duurzamer genot opleveren. De ultieme doelstelling is dezelfde als die van yoga in het algemeen : het verenigen van ons energetische zijn met ons bewust-zijn. De energie wordt daar evenwel niet manu militari toe gedwongen, maar wel verleid via het verlangen naar de opperste extase.

Om deze doelstelling te realiseren maakt Tantra Yoga gebruik van allerhande wetenschappen : astrologie, numerologie, fysionomie, biochemie, psychologie, alchemie, geometrie, architectuur, enz... De meeste gebruikte technieken in Tantra Yoga zijn mantra yoga, yantra yoga, kundalini yoga, homa, puja en nog veel meer, zoals ook rasa sadhana. De meeste yogascholen gebruiken dan ook technieken die stammen uit de Tantra Yoga. In het westen wordt Tantra dikwijls geassociëerd met sexueel getinte rituelen. Die vormen inderdaad een optioneel onderdeel van Tantra Yoga, maar zijn niet zo belangrijk als dikwijls gehoopt wordt. Tantra bestaat ook los van yoga, waar vergelijkbare technieken puur gebruikt worden om onze verlangens te helpen realiseren.

Tantra Yoga wordt ook dikwijls geassociëerd met magie, wat correct is in zoverre we magie zien als iets wat we niet begrijpen en toch effect heeft. Via rituelen helpt Tantra Yoga om verlangens op een niveau te tillen dat ze in één lijn komen te liggen met het goddelijke verlangen. De goddelijke energie kan dan bij wijze van spreken niet anders dan deze verlangens te helpen realiseren. Dat is de essentiële magie van Tantra, al heeft die ook met de magie van specifieke rituelen te maken, de wijze waarop een verlangen geuit wordt.

Tantrische healing is een ander belangrijk en zeer krachtig aspect van Tantra.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.