De Yoga van het Verlangen
  Tantra Yoga
 

In essentie zijn Tantra en Yoga aan elkaar tegengesteld. Yoga verwerpt alle verlangens als vergankelijke spelletjes van het ego en richt zich rechtstreeks op de realisatie van het verlangeloze getuigenbewustzijn, het zelf, de Shiva in elk van ons. Deze visie komt het sterkst tot uiting in Jnana Yoga. Tantra daarentegen helpt om onze verlangens te vervullen, omdat ze gezien worden als goddelijke verlangens van ons vrouwelijke principe, de shakti, de energie in elk van ons. In Tantra Yoga worden beide visies met elkaar verzoend. Door verlangens op de juiste manier te vervullen, verdwijnen ze ook.

Ardhnarishwara door PW -
Shiva en Shakti in één
(meer info in het engels hier)

Tantra yoga richt zich op het herprogrameren van ons zijn, zodat onze verlangens op een hoger niveau getild worden. De verlangens van de lagere chakras (veiligheid, genot, status,...) worden niet onderdrukt, wat toch nooit echt lukt. Ze worden ingebed in het realiseren van de verlangens van de hogere chakras (liefde, inzicht, extase, vrede), die een veel intenser en duurzamer genot opleveren. De ultieme doelstelling is dezelfde als die van yoga in het algemeen : het verenigen van ons energetische zijn met ons bewust-zijn. De energie wordt daar evenwel niet manu militari toe gedwongen, maar wel verleid via het verlangen naar de opperste extase.

Om deze doelstelling te realiseren maakt Tantra Yoga gebruik van allerhande wetenschappen : astrologie, numerologie, fysionomie, biochemie, psychologie, alchemie, geometrie, architectuur, enz... De meeste gebruikte technieken in Tantra Yoga zijn mantra yoga, yantra yoga, kundalini yoga, homa, puja en nog veel meer, zoals ook rasa sadhana. De meeste yogascholen gebruiken dan ook technieken die stammen uit de Tantra Yoga. In het westen wordt Tantra dikwijls geassociëerd met sexueel getinte rituelen. Die vormen inderdaad een optioneel onderdeel van Tantra Yoga, maar zijn niet zo belangrijk als dikwijls gehoopt wordt. Tantra bestaat ook los van yoga, waar vergelijkbare technieken puur gebruikt worden om onze verlangens te helpen realiseren.

Tantra Yoga wordt ook dikwijls geassociëerd met magie, wat correct is in zoverre we magie zien als iets wat we niet begrijpen en toch effect heeft. Via rituelen helpt Tantra Yoga om verlangens op een niveau te tillen dat ze in één lijn komen te liggen met het goddelijke verlangen. De goddelijke energie kan dan bij wijze van spreken niet anders dan deze verlangens te helpen realiseren. Dat is de essentiële magie van Tantra, al heeft die ook met de magie van specifieke rituelen te maken, de wijze waarop een verlangen geuit wordt.

Tekst door Peter Marchand

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent