traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Omgaan met genot in yoga

Yoga en Bhoga (genot)

Terwijl iemand die yoga beheerst een yogi wordt genoemd, is iemand die het genot beheerst een bhogi. Het is slechts een schijnbare tegenstelling. Yoga is vereniging - alles is goddelijk, dus ook de illusie (maya) van het genot.

India staat ervoor bekend om ook het genot te verheerlijken, zoals in de Kama Sutra en de Tantrische sex. Kama is de god van het genot en in alle verhalen over goden en godinnen komt het genot voor, tot en met uiterst wilde sex. De indiase yoga filosofie gaat dan ook niet gebukt onder één of ander zondebesef terzake. Dattatreya, die op zijn minst als één der grondleggers van de yoga kan gezien worden, staat tegelijk bekend als een echt fuifbeest.

Tantrische Buddha door PW

Wat goed is of niet goed is betreft persoonlijk Dharma. Dat is de rol die je van nature in dit leven speelt. Gaat je beleving van genot in tegen je natuurlijke rol, dan is het adharma. In het andere geval is het Dharma.

In ieder geval vallen verlangens niet eindeloos te onderdrukken. Ze een tijdje negeren is meestal een goed idee, omdat ze dikwijls slechts tijdelijke fantasiën zijn van de geest. Ze zijn dikwijls niet belangrijk genoeg om er moeite voor te doen of er de prijs voor te betalen. Want het vervullen van verlangens kost dikwijls veel energie. Maar als een verlangen steeds terug komt, dan is het best om het te vervullen. Dan verdwijnt het door bevrediging.

Het grootste probleem is de hechting aan bepaalde verlangens die zo sterk worden dat ze tegen je natuur ingaan. Zodat je bijvoorbeeld echt eten gaat vervangen door chocolade. Dikwijls komt dat omwille van het onvolledig vervullen van verlangens, wat dan dikwijls weer een gevolg is van een zondegedachte. De economie speelt natuurlijk ook een rol in dit verhaal (zie Pratyahara). Sommige genotsmiddelen zoals sterke drugs scheppen rechtstreeks een grote afhankelijkheid, doordat ze de natuurlijke capaciteit tot gelukkig of zelfzeker zijn afbreken.

De meest essentiële manier waarop in yoga wordt omgegaan met genot is te genieten van wat komt, zonder het te gaan opzoeken of het te missen wanneer het van nature weer verdwijnt. En ook door het op een hoger niveau tillen van de verlangens (zie ook Tantra Yoga), zoals bij het beleven van "to make love" in plaats van "having sex".

In de les wordt dit allemaal verder uitgediept...

Nog over dit onderwerp, teksten door John Marchand :Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.