Omgaan met genot in yoga
  Yoga en Bhoga (genot)
 

Terwijl iemand die yoga beheerst een yogi wordt genoemd, is iemand die het genot beheerst een bhogi. Het is slechts een schijnbare tegenstelling. Yoga is vereniging - alles is goddelijk, dus ook de illusie (maya) van het genot.

India staat ervoor bekend om ook het genot te verheerlijken, zoals in de Kama Sutra en de Tantrische sex. Kama is de god van het genot en in alle verhalen over goden en godinnen komt het genot voor, tot en met uiterst wilde sex. De indiase yoga filosofie gaat dan ook niet gebukt onder één of ander zondebesef terzake. Dattatreya, die op zijn minst als één der grondleggers van de yoga kan gezien worden, staat tegelijk bekend als een echt fuifbeest.

Tantrische Buddha door PW

Wat goed is of niet goed is betreft persoonlijk Dharma. Dat is de rol die je van nature in dit leven speelt. Gaat je beleving van genot in tegen je natuurlijke rol, dan is het adharma. In het andere geval is het Dharma.

In ieder geval vallen verlangens niet eindeloos te onderdrukken. Ze een tijdje negeren is meestal een goed idee, omdat ze dikwijls slechts tijdelijke fantasiën zijn van de geest. Ze zijn dikwijls niet belangrijk genoeg om er moeite voor te doen of er de prijs voor te betalen. Want het vervullen van verlangens kost dikwijls veel energie. Maar als een verlangen steeds terug komt, dan is het best om het te vervullen. Dan verdwijnt het door bevrediging.

Het grootste probleem is de hechting aan bepaalde verlangens die zo sterk worden dat ze tegen je natuur ingaan. Zodat je bijvoorbeeld echt eten gaat vervangen door chocolade. Dikwijls komt dat omwille van het onvolledig vervullen van verlangens, wat dan dikwijls weer een gevolg is van een zondegedachte. De economie speelt natuurlijk ook een rol in dit verhaal (zie Pratyahara). Sommige genotsmiddelen zoals sterke drugs scheppen rechtstreeks een grote afhankelijkheid, doordat ze de natuurlijke capaciteit tot gelukkig of zelfzeker zijn afbreken.

De meest essentiële manier waarop in yoga wordt omgegaan met genot is te genieten van wat komt, zonder het te gaan opzoeken of het te missen wanneer het van nature weer verdwijnt. En ook door het op een hoger niveau tillen van de verlangens (zie ook Tantra Yoga), zoals bij het beleven van "to make love" in plaats van "having sex".

In de les wordt dit allemaal verder uitgediept...

ONLINE VIDEO INTRO TOT YOGA & GENOT:

NOG GRATIS VIDEO LESSEN IN HET NEDERLANDS OP YOUTUBE :

http://www.youtube.com/peterpandoernl

Nog over dit onderwerp :

Tekst door Peter Marchand

DIVERSE
 
Verwante websites :

Verklarende yoga woordenlijst

Leela Yoga lesgevers

Yoga Gent
Meditatie Gent

Gratis Yoga Gent gratis yogales elke woensdagavond te Gent Inschrijven op de Leela nieuwsbrief Yoga video clips Yoga audio : mantras, bhajans, lessen,... Overzicht van de yoga lessen en andere activiteiten in Gent