traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Meditatie Lessenreeks in Gent - met vrije bijdrage

De Kunst van Gelukkig Zijn

The game of Leela by Harish JohariWaarom deze lessenreeks ?

Gelukkig zijn is in feite het enige wat we echt willen. Als we ons goed voelen, dan is er niets dat we heel erg willen. Gelukkig zijn en blijven los van wat er gebeurt is het basis verlangen dat we via yoga proberen verwezenlijken. Naast vele typische yoga- en meditatie oefeningen brengt de vedische traditie daartoe ook de kennis aan van de Rasa Vedanta, de wetenschap van onze emoties. Daartoe behoren ook de emotionele oefeningen gekend als Rasa Sadhana.

We mikken hierbij op het harmoniseren van de 9 emotionele essenties (Rasas) die de 9 essentiële emoties voortbrengen : liefde, vreugde, verwondering, moed, vrede, boosheid, angst, verdriet en afkeer. Mensen zijn er dikwijls van overtuigd dat ze hun gevoelens niet zelf bepalen, dat ze machteloos staan wanneer boosheid, angst, triestigheid, enz.. hen overvalt. Maar net die overtuiging is het probleem. Met Rasa Sadhana leren we dat we zelf - dikwijls in een fractie van een seconde - beslissen of we die emotie toelaten of niet.

Voor alle duidelijkheid : het gaat er niet om onaangename emoties te onderdrukken. Je kan niet loslaten wat je niet vasthoudt. Zolang je er nog in je hoofd mee bezig bent, is je taak nog niet vervuld. Het gevoel moet echt weg. De oorsprong van onaangename gevoelens leren ontdekken staat toe om andere reacties te ontwikkelen op triggers die aan die oorsprong verbonden zijn. Behulpzaam zijn ook dingen die je kunt doen om je biochemie zo te veranderen dat de emotie minder ondersteund wordt door het lichaam. Uiteindelijk zal je in deze reeks aanleren hoe vrij te zijn van onaangename emoties. Maar de aandacht ligt evengoed op het perfect "stemmen" van aangename emoties. Beide leggen ook de basis voor een echt diepe meditatie.

Deze reeks zal je dus één zeer belangrijke troef brengen : tevredenheid. Dat doet je spiritualiteit en je vermogen tot diepe meditatie enorm toenemen. Het ego is steeds de grootste hinderpaal in yoga, precies omdat ze ontvredenheid schept vanuit het besef, de angst dat ze niet bestaat. Uit die ontevredenheid komen allerhande verlangens voort naar dingen die ons gelukkig zouden moeten maken. Maar dingen maken ons niet gelukkig of ongelukkig - dat doen we zelf.

The game of Leela by Harish JohariIn relatie tot de 9 rasas zal deze lessenreeks je leren om 'eenvoudigweg' :

Indeling van een les

Elke les bestaat min of meer uit volgende onderdelen :

- Korte feedback over de oefeningen van de voorbije week

- Nieuw theoretisch aspect van gelukkig zijn.

- Korte toelichting bij de nieuwe opdracht van de komende week

Doordat de lessen gecombineerd worden met oefenen thuis, betekent het deelnemen aan deze lessenreeks dat je je gedurende een drietal maanden naar jezelf toe engageert om dagelijks aan jezelf te werken, al betekent dit meestal niet dat het je tijd kost. De vooruitgang die je met dit soort "sadhana" (volgehouden spirituele oefening) kan bereiken is niet te onderschatten.

Opbouw van de lessenreeks

De reeks bestaat uit 14 lessen, die elkaar op een logische manier opvolgen en aanvullen. Elke les in de reeks staat evenwel ook op zich en kan even gemist worden. Ze blijft beschikbaar op Youtube. Het is uiteraard ideaal om alle lessen Live te volgen, zodat je ook feedback kan geven en krijgen.

Elke les geeft ook een vrijblijvende opdracht mee om dagelijks thuis te oefenen. Oefening baart kunst en echte, op ervaring gebaseerde kennis. Enkel wanneer je het thuis alleen uitprobeert, begrijp je wat je niet begrepen hebt. Vandaar dat feedback zo belangrijk is. Meestal vraagt een oefening in deze reeks geen of weinig extra tijd. Het gaat om dingen die je in het leven doet.

Inschrijven voor deze lessenreeks ?

Inschrijving is zoals gebruikelijk bij Leela Yoga niet nodig. Wel valt het aan te raden om jezelf "mentaal in te schrijven", door aan jezelf te beloven dat je alles op alles zult zetten om aan de volledige reeks deel te nemen.

Detailprogramma van deze lessenreeksOver


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.