Tantric Advaita


Dhyana - meditatie Gent

Ashtanga Yoga - Dhyana (Meditatie)

Over Dhyana zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali) :

Meditatie (Dhyana) betekent het ononderbroken geconcentreerd zijn op één object (3.2).

Meditatie is dus niet anders dan een stabilisering van de concentratie in Dharana. Terwijl in Dharana andere gedachten en indrukken nog voorkomen, zijn die in meditatie verdwenen. Meditatie kun je dus niet doen, wel bereiken. Mits voldoende oefening kan iedereen mediteren, maar je moet het wel zelf doen. De leraar kan enkel de weg aanwijzen en die is Dharana.

Mediterende Shiva door PW

De evolutie in meditatie is er één van de concentratie op het object met vorm (saguna) naar de essentie van het object, die vormloos is (nirguna). De vorm is in eerste instantie nodig om de geest voldoende mee te krijgen. Op het vormloze, abstracte kan die zich maar moeilijk concentreren. Het is beetje zoals leerlingen in het eerste studiejaar de abstracte letter "a" leren via het concrete voorwerp "appel".

Het eindpunt in meditatie is het moment waarop de geest "in slaap valt", vooral uit oeverloze verveling met het zich steeds herhalende object van de meditatie. Zo wordt de tijger van de geest onder controle gekregen, zoals het tijgervel waarop Shiva zit symboliseert. Dan verdwijnt ook het gevoel dat je aan het mediteren bent en de nood aan inspanning. De vrucht daarvan is samadhi, de absorptie.

Veel meer valt hierover niet te zeggen. Het is vooral een kwestie van doen (via dharana) en het laten gebeuren (van dhyana). Zie de agenda praktijklessen meditatie in Gent.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

 

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Tantric Advaita - Energizing Nonduality"

You are that blissful Self-awareness beyond duality. You really ‘get that’, yet it is hard to keep feeling it. Tantric Advaita may be just what you need. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

 

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van alle activiteiten, zie je welke nieuwe video lessen beschikbaar zijn en krijg je ook diverse tips en tricks.