Tantric Advaita


Niyama (disciplines)

Ashtanga Yoga - Niyama

Over Niyama zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali) :

Disciplines (Niyama) omvatten zuiverheid, tevredenheid, onthechting, zelf-studie en overgave (2.32). Wanneer de geest verstoord wordt door onzuivere gedachten, is het zich concentreren op de tegenovergestelde gedachten de beste remedie (2.33). Onzuivere gedachten en gevoelens van geweld veroorzaken altijd pijn en ontwetendheid - dan is het noodzakelijk om over de tegenovergestelde gedachten na te denken - het maakt daarbij niet uit of er aan toegegeven wordt, of er via anderen aan toegegeven wordt of ze eenvoudig weg goedkeuring dragen - evenmin of ze veroorzaakt worden door hebzucht, boosheid of verwarring, of ze nu mild zijn, gemiddeld of sterk. (2.34).

Door fysieke zuiverheid wordt de zin tot fysiek contact met anderen verminderd (2.40). Door mentale zuiverheid (sattva) ontstaan vrolijkheid, concentratievermogen, controle over de zintuigen en is men klaar voor het zien van het Zelf (2.41). Door tevredenheid ontstaat een ongekend gevoel van geluk (2.42). Door onthechting en het verwijderen van alle onzuiverheden, ontwikkelen het lichaam en de zintuigen hun volle krachten. (2.43). Door zelfstudie ontstaat contact met de persoonlijke godheid (2.44). Door overgave aan het goddelijke ontstaat de capaciteit om volledige absorptie (Samadhi) te bereiken (2.45).

Deze godheid is een specifiek bewustzijn dat vrij is van de pijn van het leven, activiteiten en de vruchten daarvan (1.24). Deze godheid kent de hoogste alwetendheid (1.25). Hij is tijdloos en de leraar van alle wijzen (1.26). Zijn naam is AUM (1.27). Wanneer deze naam voortdurend wordt herhaald en over de betekenis ervan wordt gemediteerd (1.28), verdwijnen alle obstakels en draait het bewustzijn naar binnen (1.29).

Badende sadhu
Een sadhu doet zijn dagelijkse reinigsritueel in de heilige Ganga.

Ook deze discplines vormen een voorbereiding op het echte yoga werk. Anderzijds is ook duidelijk dat om ze in gedachte, woord en daad volledig te verwezenlijken, niets minder dan de opperste staat van bewustzijn noodzakelijk is. Aldus zijn ze zowel doel als middel.

De 5 Niyamas van Pantanjali staan ook als volgt bekend :

•  Shaucha : zuiverheid
•  Santosha : tevredenheid
•  Tapas : onthechting
•  Svadhyaya : zelf-studie
•  Ishvara-pranidhana : overgave aan het goddelijke

De yoga traditie heeft er nog 5 extra Niyamas aan toegevoegd :

•  Hri : nederigheid
•  Dana : vrijgevigheid
•  Astikya : geloof
•  Vrata : geloftes
•  Japa : mantra meditatie

Meer informatie hierover in de lessen.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

 

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Tantric Advaita - Energizing Nonduality"

You are that blissful Self-awareness beyond duality. You really ‘get that’, yet it is hard to keep feeling it. Tantric Advaita may be just what you need. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

 

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van alle activiteiten, zie je welke nieuwe video lessen beschikbaar zijn en krijg je ook diverse tips en tricks.