Tantric Advaita


Yama (onthoudingen)

Ashtanga Yoga - Yama

Over Yama zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali) :

Onhoudingen (Yama) omvat het afstand doen van geweld, leugen, diefstal, sex en eigendom (2.30). Deze vijf geloftes staan samen voor de grote gelofte en zijn - onafhankelijk van sociale klasse, plaats, tijd en omstandigheden - voluit in alle stadia geldig (2.31).

Door geweldloosheid verdwijnt vijandschap uit de omgeving (2.35). Door het afstand doen van de leugen wordt het resultaat van handelingen zuiver (2.36). Door onthouding van diefstal of andere oneerlijkheid worden alle soorten rijkdom aangeboden (2.37). Wanneer sexuele onthouding bereikt wordt, dan wordt er veel kracht mee gewonnen (2.38). Wanneer eigendomloosheid bereikt wordt, dan wordt een diepe kennis over het hoe en waarom (van zijn/haar bestaan) geboren (2.39).

Deze onthoudingen vormen een voorbereiding op het echte yoga werk. Anderzijds is ook duidelijk dat om deze onthoudingen in gedachte, woord en daad volledig te verwezenlijken, niets minder dan de opperste staat van bewustzijn noodzakelijk is. Aldus zijn ze zowel doel als middel.

Belangrijk is om in te zien dat deze onthoudingen niet gebeuren vanuit een moralistische visie. De vedische cultuur heeft bv niets tegen sex - denk maar aan de Kama Sutra. Sexuele onthouding wordt wel geacht om de yoga beoefenaar veel subtiele Ojas energie op te leveren, noodzakelijk voor lange meditatie met minimale of afwezige ademhaling.

Mahatma Gandhi
Gandhiji is een goed voorbeeld van iemand die Satya en Ahimsa waarmaakt.

De 5 Yamas van Pantanjali staan ook als volgt bekend :

•  Ahimsa : geweldloosheid
•  Satya : waarheid, ook in praktijk
•  Asteya : zelfvoorzienendheid, niet stelen
•  Brahmacharya : celibaat
•  Aparigraha : eigendomloosheid

De yoga traditie heeft er nog 5 extra yamas aan toegevoegd :

•  Kshama : geduld, leven in het nu
•  Dhriti : standvastigheid, moed, afwerken
•  Daya : vriendelijkheid... Karuna
•  Arjava : oprechtheid, zeggen wat je denkt
•  Mitahara : matigheid en kwaliteit in diëet

Meer informatie hierover in de lessen.Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

 

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Tantric Advaita - Energizing Nonduality"

You are that blissful Self-awareness beyond duality. You really ‘get that’, yet it is hard to keep feeling it. Tantric Advaita may be just what you need. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

 

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van alle activiteiten, zie je welke nieuwe video lessen beschikbaar zijn en krijg je ook diverse tips en tricks.