Tantric Advaita


Het belang van yoga naast de mat en van dagelijkse gewoontes

Yoga in het dagelijkse leven

Yoga kan geen kwestie zijn van een les per week. Dan gaat het enkel om een wekelijkse ontspanningssessie die je niet echt vooruit brengt. Zolang je de yoga oefeningen niet integreert in je leven, zal er maar weinig vooruitgang geboekt worden in je capaciteit om een houding vast te houden, in je concentratievermogen, de diepte van je meditatie, van je ademhaling, enz... En bovenal, dan zul je er niet echt gelukkiger van worden.

Het hoeft allemaal niet zoveel te zijn en je doet er natuurlijk mee wat je zelf wil en kan. Maar de waarheid blijft dat dagelijks een aantal yoga-oefeningen doen essentiëel is om ontspannen genoeg te worden en blijven voor de transformatie die het doel is van yoga. De ochtend is daarvoor de beste tijd en ook 's avonds na het werk vallen zinvolle yoga-oefeningen te doen. Twee maal een kwartiertje per dag is toch echt wel een minimum.

Velen hebben het gevoel dat ze erg weinig tijd hebben. Daar valt evenwel ook veel aan te doen. En er zijn gelukkig ook veel yoga disciplines die geen tijd kosten, omdat je ze uitvoert terwijl je gewoon verder leeft. Zo bijvoorbeeld de do's en dont's van yama en niyama. Of het altijd de aandacht houden op het getuigenbewustzijn (het zelf) in Jnana Yoga. En ook in het bijzonder de rasa sadhana, de yoga van de negen emoties.

Dagelijkse gewoontes zorgen er ook voor dat je jezelf niet te veel argumenten geeft om niet aan yoga te doen. Want al weten we dat we ons na een yoga-sessie een stuk beter voelen, toch blijft het een inspanning om er aan te beginnen, zeker als we nog niet zolang met yoga bezig zijn. De geest houdt er niet van om "aan een leiband" gelegd te worden en kan wel duizenden redenen bedenken om het net nu niet te doen. Dagelijkse gewoontes, voor een stuk aanpasbaar aan de omstandigheden, maar voor een stuk ook als beloftes die je jezelf doet, vormen een belangrijk onderdeel van het integreren van yoga in je leven. We houden niet zo van dit soort "beperkingen van onze vrijheid", maar als die vrijheidsdrang je tegenhoudt om de yoga te doen die je echt wel wil doen, hoe vrij ben je dan echt ?Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

 

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Tantric Advaita - Energizing Nonduality"

You are that blissful Self-awareness beyond duality. You really ‘get that’, yet it is hard to keep feeling it. Tantric Advaita may be just what you need. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

 

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van alle activiteiten, zie je welke nieuwe video lessen beschikbaar zijn en krijg je ook diverse tips en tricks.