traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


Meditatie Lessenreeks in Gent - met vrije bijdrage

Echt Leren Mediteren

The game of Leela by Harish JohariWaarom deze lessenreeks ?

Voor wie al een tijdje bezig is met de studie van yoga, gelukkig zijn, gezondheid, vrij leven, verbinden, jezelf vinden... wordt het belang van meditatie alsmaar duidelijker. Het pad van yoga leidt weliswaar niet tot meditatie, want dat is geen doel op zich, maar het pad passeert wel langs meditatie. Voor velen voelt het echter eerder aan als struikelblok.

Hoe zeer je dezer dagen overal wat eenvoudige meditatie oefeningen kan leren, echt mediteren is voor de meesten niet eenvoudig en leer je daar ook niet mee. Vele aspecten moeten samen in harmonie gebracht worden, voor er sprake kan zijn van een succesvolle meditatie. Je dient ook persoonlijke keuzes te kunnen maken, eerder dan je aan het meditatie-plan van een andere te moeten onderwerpen. Niet alle technieken werken bij iedereen even goed en ze dienen ook aangepast te worden aan de beschikbare tijd.

De meeste zoekers hebben wel al een paar interessante meditatie ervaringen achter de rug. Maar die gebeurden eerder haast vanzelf, zonder dat ze beheerst waren. Bewust een meditatieve staat in jezelf scheppen is dan een ander paar mouwen. Een dagelijkse praktijk ontwikkelen is daar en boven dikwijls frustrerend, terwijl het wel essentiëel is om op de meditatieve energie te kunnen voortbouwen, dag na dag.

Het doel van deze lessenreeks is je te begeleiden in het ontwikkelen van je eigen persoonlijke, dagelijkse meditatie praktijk. Het zal je ook in de mogelijkheid stellen om op de momenten waar er meer tijd is - met oog voor alle details - een extra inspanning te doen om een diepere meditatieve staat te bereiken. To walk the talk. Het zal je veel zelfvertrouwen geven, meer vrede in je leven scheppen en je dieper tot jezelf en anderen brengen.

Indeling van een les

Elke les bestaat min of meer uit volgende onderdelen :

- Korte feedback over de oefeningen van de voorbije week

- Nieuw theoretisch aspect van meditatie (zie aankondiging individuele lessen)

- Nieuwe meditatie oefeningen die we in groep uitvoeren

- Korte toelichting bij de nieuwe opdracht van de komende week

Doordat de lessen gecombineerd worden met oefenen thuis, betekent het deelnemen aan deze lessenreeks dat je je gedurende een drietal maanden naar jezelf toe engageert om dagelijks aan jezelf te werken via meditatie. De vooruitgang die je met dit soort "sadhana" (volgehouden spirituele oefening) kan bereiken is niet te onderschatten.

Opbouw van de lessenreeks

De reeks bestaat uit 9 lessen, die elkaar op een logische manier opvolgen en aanvullen. Elke les in de reeks staat evenwel ook op zich en kan gemist worden. Wie wil kan dus gerust gewoon een les komen meepikken. Het is uiteraard ideaal om alle lessen te volgen.

Elke les geeft ook een vrijblijvende opdracht mee om dagelijks thuis te oefenen, met de vrijblijvende mogelijkheid om er in de volgende les feedback over te geven en te krijgen. Oefening baart kunst en dat is hier zeker zo. Enkel wanneer je het thuis alleen uitprobeert, begrijp je wat je niet begrepen hebt. Vandaar dat feedback zo belangrijk is. Een 15 minuten oefenen per dag is daarbij een minimum. 30 minuten is aangeraden en langer is natuurlijk nog beter.

Via deze lessen en oefeningen thuis zal je ontdekken welke meditatie technieken je best passen uit de Ashtanga, Tantra, Mantra & Jnana tradities die hier gecombineerd worden. Zo verkrijg je op het einde van de reeks een duidelijk pad voor verdere groei in je meditatie praktijk. Of je uiteindelijke meditatie praktijk zich dan eerder op het zijn, een mantra, de adem of een combinatie van dit alles richt, is je eigen keuze.

Met uitzondering van de maandelijkse Bhajans avonden en eventuele reismomenten vindt de lessenreeks doorlopend plaats, dus elke woensdag avond. De reeks zal dus zo ongeveer 3 maand lopen, maar soms kan een les wel eens een week verschuiven omwille van reizen of andere omstandigheden.

Inschrijven voor deze lessenreeks ?

Inschrijving is zoals gebruikelijk bij Leela Yoga niet nodig. Wel valt het aan te raden om jezelf "mentaal in te schrijven", door aan jezelf te beloven dat je alles op alles zult zetten om aan de volledige reeks deel te nemen.

Detailprogramma van deze lessenreeksOver


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.