traditionele yoga & tantra, vertaald naar de wereld van vandaag


De magie van de ochtend in yoga

De Yoga van het Opstaan

Vele mensen leiden onder ochtendstress. Van zodra ze wakker worden vuurt de geest allerhande problemen op hen af, zowel die van gisteren als die vandaag. Dat schept een patroon voor de dag dat zeer ongunstig is. Je maakt de beste kans op een rustig en gelukkig gemoed gedurende de dag indien je de yoga van het opstaan toepast, elk uiteraard op de eigen manier.

De ochtend is de meest satvische tijd en het best geschikt voor diepe meditatie. Het allerbeste moment is dat van zonsopgang. Maar dan moet je wel opstaan voor de zon.

Opstaan voor de zon heeft tal van voordelen. Bij zonsopgang stijgt prana en daalt apana, tenminste, indien je rechtop zit. Zoniet dan mengen beide zich en heb je gedurende de dag minder energie en meer stress doordat vervuilende stoffen zich in je biochemie vermengen. Bij zonsopgang verdunt ook het bloed zich, waardoor de opname van vervuilende stoffen uit de darmen toeneemt. Tenminste, indien je dan nog niet naar het toilet bent geweest. Bij zonsopgang komen rechter- en linkerneusgat ook automatisch in balans, wat de meditatie ten zeerste vereenvoudigt. Het niet opstaan voor de zon geldt als één van de basis-obstructies in yoga.

Opstaan voor de zon betekent een zodanige energiewinst dat het minder lang slapen mogelijk maakt. Vele mensen slapen ook veel te lang. Ze verspillen dan de laatste uren van de slaap veel energie in het dromen. In India geldt 6 uur als een maximum slaapduur voor een volwassene, wat ook afhangt van de leeftijd (ouder=korter) en van de dominerende chakra. Zij die het korter slapen uitprobeerden merken ook wel dat het werkt en dat ze door minder te slapen net meer energie hebben overdag.

Goede ochtenactiviteiten zijn :

Uiteraard moet je dit aanpassen aan wat kan. Vroeg opstaan maakt evenwel veel mogelijk en het blijkt voor velen een zeer sterke verhoging van de levensvreugde om 's morgens eerst tijd te nemen voor je (spirituele) zelf. De dag op deze manier goed beginnen blijft belangrijk, ook al lukt dat opstaan voor de zon niet of niet steeds.

Nog even over het voor zonsopgang naar het toilet gaan. Dat kan soms wat moeilijk zijn... Hierna wat tips daarover :Over


Binnen de vedische filosofie is het leven een spel, een spiritueel theater, een "Leela". Leela yoga is dan ook gelukkig geen nieuw soort yoga, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Als het leven een spel is, dan is ook yoga een spel dat we pas serieus kunnen spelen als we onszelf en het spel niet al te serieus nemen. Dat is de betekenis van Leela, niets meer en ook niets minder.

De lessen hier in Gent zijn vrij informeel, deels theoretisch, deels praktisch. Aan fysieke oefeningen (asanas) wordt weinig aandacht besteed. De nadruk ligt op meditatie en op spiritueel, mentaal en lichamelijk gezonde disciplines in het leven. Verder werken we ook met mantra, zang en muziek.

De lessen worden gegeven door Peter Marchand en soms ontvangen we ook een gastleraar.

Laatste Nieuws


Nieuw boek door Peter Marchand : "Love Your Ego"

If we can look at length in the mirror without feeling unhappy, we can walk the highest yogic paths. “Love your Ego” reflects our divine inner child in the mirror of ancient yogic scripture. If you find it hard to live in the now, have no desires, always be kind and happy, Peter clearly explains how totally natural that is. The Self loves our Ego unconditionally, so how about you ? This book will let you enjoy the full beauty of your lotus blossom unfolding. Lees meer...

Engelstalige website

zie www.leela-yoga.org

De lessen in Gent gaan door op :


OBSG
(Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent)
Kortrijksesteenweg 500
9000 Gent

(zeer dicht bij het Sint-Pieters Station)


Schrijf je in op onze lessen-nieuwsbrief, dan krijg je van elke volgende les een mailtje ter bevestiging, word je verwittigd indien een les niet kan doorgaan of er een andere wijziging in de planning is.